5 Mart 2013 Salı

Kene İlaçlama


Kene İlaçlama


Kene en zararlı haşereler arasında yer aldığı gibi bulaştırdığı virüslerle de ölüme sonuçlanan birçok hastalığa neden olmaktadır. Ağaçlık alanların yoğun olduğu yerlerde yaşayan kene, genellikle kırsal bölgelerde görüldüğü gibi kentleşmiş yapılarda da giderek yayılmaktadır. Hayvanların veya insanların vücuduna yapışarak, kanlarını emen kene son derece küçük yapılı bir haşere olduğu için bireysel olarak mücadele edilmesi mümkün değildir. Bunun yanı sıra kene ile mücadele için amatör yöntemlere başvurmak son derece tehlikelidir. Zira kene insan vücuduna fark edilmeden yapışabilir. Başı yoluyla deriyi delen ve bu yolla besin ihtiyacını karşılarken, taşıdığı virüsleri de insanlara bulaştıran kene ilaçlama yapılmadığı sürece çoğalmaya ve zarar vermeye devam eder.

Kenenin neden olduğu sağlık sorunlarının başında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gelmektedir. Yakın geçmişte binlerce insanın ölümüne neden olan keneler, açık ya da kapalı alanlarda sorun teşkil etmeye devam etmektedir. Hayvanların ve insanların ölmesine neden olan kene yapışması sonrasında acilen doktora başvurmak hayati derecede önem taşır. Bunun yanı sıra kenenin bulunduğu alanlara yakın bölgelerde ilaçlama yaptırmak da bu haşerelerden korunma açısından son derece önemlidir.

Keneler, oldukça hızlı bir şekilde ürediği için ağaçlık alanlarda ve çiftlik gibi bölgelerde bu haşereler ile mücadele etmek hayli zordur. Kan emdikten sonra, çiftleşen ve çiftleştikten sonra tamamen şişene kadar kan emmeye devam eden keneler genellikle yumurtladıktan sonra ölür. Bir yumurtlamada 15 bin tane larva bırakan bu haşerelerin sayısı çok kısa sürede yüzlerce kat artabilmektedir. Bu nedenle kene ilaçlama işlemleri özellikle bu haşerelerin üremeye başladığı ilkbahar aylarının başında önlem amacıyla yapıldığında uzun süre koruma sağlar.

Kene ile mücadele için güvenilir olan ve etkili kene ilaçları kullanan firmalardan yardım almak sağlık açısından son derece önemlidir. Sağlık Bakanlığından onaylı olan ve kene ile mücadele konusunda sağlam referanslara sahip olan kene ilaçlama şirketleri tarafından yardım alınmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder