6 Mart 2013 Çarşamba

pire


1.500’den fazla böcek türünün genel adı olan pire, eklembacaklılar sınıfına dahil olan üzerine yerleştiği canlının kanını emerek hayatını sürdüren böceklerdir. Farklı türlerin yaşam ömürleri değişse de, pire ilaçlama çeşitlerinin genel olarak 22-32 ay arasında yaşadığı söylenebilir. Yumurtlamak suretiyle hızlı bir biçimde çoğalmaları ve yavruların da 2-3 hafta içinde gelişimini tamamlaması, pirelerin dünyanın her yerinde bir problem olmasına neden olmaktadır. İnsanoğlu için neden olduğu hastalıklar açısından büyük bir tehdit olan pireler sadece insanları ısırarak değil, dolaylı yoldan diğer canlıları ısırarak da tehlikeli olabilmektedir. Pire ilaçlama çeşitleri tarafından ısırılan farelerin kaptığı veba hastalığının tarihte milyonlarca insanın ölümüne neden olduğu bilinmektedir. Ayrıca köpeklerin kuduz olmasını ve insanlara saldırarak bu ölümcül hastalığı bulaştırmaları da, pire çeşitlerinin ısırmasıyla alakalıdır.
            Pire ilaçlama çeşitleri üzerinde parazit olarak yaşadığı canlıyı gün içinde defalarca ısırır ve pek çok defa da kanını emerek beslenir. Bu kan emme işlemi esnasında doğrudan canlının vücuduna mikrop verilmesi söz konusu olduğundan, metabolizmanın savunma kalkanlarının aşılması çok daha kolay bir hale gelmektedir. Kandaki parçalanan besinleri kullanarak hayatta kan pire ilaçlama çeşitleri, virüs ve bakterilerin ısırılan canlılara geçmesine neden olur. Pireler tarafından sadece bir defa dahi ısırılarak ölümcül hastalıklar kapan canlılar olduğundan, ölümcül salgınları bulaştırma konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli canlılar arasında yer almaktadırlar. Pirelerin insanla doğrudan ya da dolaylı olarak ilişki içinde olan tüm canlıları hasta etmesi, bu süreçte insanın da hastalığa yakalanmasına neden olur. Suyun içinde de yaşayan ve Su Piresi şeklinde adlandırılan pire ilaçlama çeşitleri olduğundan, insanoğlunun bu 1-4 milimetre boyutlarında olan böcekle baş etmesi oldukça zordur.
             Pirelerle baş etmenin tek yolu ilaçlama olsa da, bu işlemlerin tamamı bilgisiz kişilere yaptırılmayacak kadar ciddi işlerden oluşmaktadır. Bakanlık ruhsatı olmadan yapılması sağlık sorunlarına davetiye çıkartılması manasına gelirken, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmamış ilaçların ya da adına ilaç denen sentetik kimyasalların kullanılması insanların da zehirlenmesine neden olmaktadır. Pirelerden kurtulmanın en zahmetsiz, garantili ve uzun süreli yolu; gerekli belgelere sahip olan bir şirketin çağırılmasıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder